Ook flexwerker kan huis kopen

Banken soepeler voor zelfstandigen
Een eigen huis is niet langer toekomst muziek voor veel flexwerkers en zzpérs. Banken verstrekken tegenwoordig een stuk soepeler een hypotheek aan deze ‘risicogroepen’.

Dat stelt gespecialiseerd hypotheekadviseur FinaForte en blijkt ook uit een rondgang langs banken.

Door: NATASJA DE GROOT

Tot voor kort kwamen zzp’ers met weinig dienstjaren en onregelmatige inkomsten nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek zzp. Maar tijden veranderen. Daniel Muhr (29) is daar het levende bewijs van.

Toen Muhr een jaar geleden een hypotheek afsloot, was hij nog geen drie jaar aan het werk als ondernemer. ,,Ik had mijn zinnen gezet op een eigen huis, het is een stuk goedkoper dan een huis huren,” zegt de recruiter die websitebouwers werft.

Een bezoek aan een bank, werd een deceptie. Hypotheekadviseur FinaForte bood wel de helpende hand. ,,Zij hebben bij de hypotheekaanvraag uitgebreid mijn cijfers en prognoses toegelicht. En dat heeft geholpen, want het liep gesmeerd.”

Zonder extra risico-opslag én zonder inbreng van eigen geld kreeg hij zijn hypotheek rond bij ABN Amro.

Volgens FinaForte, gespecialiseerd in hypotheekadvies voor zzp’ers en startende ondernemers, maakt een uitgebreide toelichting op de cijfers het verschil. Van de 100 hypotheekaanvragen worden er bij FinaForte 95 geaccepteerd. ,,Banken willen best financieren, ook wanneer een klant geen drie boekjaren kan overleggen,’’ zegt Waldy Pollack van FinaForte. ,,Soms eisen ze dat een consument eigen geld meebrengt of rekenen ze een opslag. Wat voor banken het belangrijkste is, is dat de adviseur een duidelijk financieel overzicht geeft van de klant.”

Klik hier om het hele artikel uit het algemeen dagblad te lezen van 11 februari 2015.