Banken discrimineren ondernemers?

Discrimineren de hypotheekverstrekkers jou als ondernemer?

Tijdens de opleiding tot (erkend) hypotheekadviseur leren de kandidaten niet hoe ze de inkomens- en vermogenspositie van een ondernemer kunnen vaststellen. Daarvoor is namelijk vaak een gedegen inkomens- en balansanalyse van de onderneming nodig. En dat is alleen weggelegd voor een ervaren adviseur die een aanvullende opleiding en specialisatie heeft voltooid.

De ondernemers hypotheekdesk van FinaForte maakte een rondgang langs alle hypotheekbanken om vast te stellen in welke mate de hypotheekverstrekking aan ondernemers in 2015 is verbeterd.

Daaruit blijkt dat het aanbod van hypotheken voor ondernemers nog steeds ondermaats is. Niet verwonderlijk in het licht van de beperkte leerstof m.b.t. advies aan ondernemers bij de opleiding tot hypotheekadviseur.

Amper 20% (5 van de 25) van de hypotheekbanken biedt aan ondernemers een hypotheek op gelijke basis en voorwaarden als aan een consument in loondienst.

De overige hypotheekbanken hanteren flinke beperkingen en/of afslagen bij de verstrekking aan een ondernemer. Wij hebben een rapportage opgesteld waarin we de belangrijkste verschillen per bank naast elkaar hebben gezet. Het rapport met alle details kunt u gratis downloaden op onze website.

Overigens is dit niet de enige reden waarom de zzp’er of ondernemer zich vaak onbegrepen, ondergewaardeerd of feitelijk zelfs gediscrimineerd voelt.

Juist banken horen als geen ander de waarde van ondernemers, als belangrijke werkgevers, te kennen en hen daarom warm te onthalen. Echter veel ondernemers vertellen tijdens hun eerste gesprek met ons over de weerstand en onbegrip die zij ervaren tijdens het aanvragen van een hypotheek. Zo vertelde een ondernemer ons: “Het is echt ongelooflijk maar ik ben al weken of maanden bezig en het komt maar niet rond met mijn huidige bank of adviseur.“ Deze ondernemer wist zeker dat zijn inkomen voldoende was voor de door hem gewenste hypotheek. Dit bleek uit onze eigen waarneming achter ook zo te zijn.

Waarom hanteren hypotheekbanken deze beperkingen?

Als FinaForte pleiten wij al jaren bij hypotheekbanken om extra te investeren in de kennis en kunde van hun fiatteurs betreffende de hypotheek voor ondernemers. Nu leiden de banken slechts een beperkt deel van de fiatteurs op tot beoordelaar en acceptant van aanvragen door ondernemers. Deze hypotheekacceptanten beoordelen of de inkomens- en vermogenspositie van de ondernemer voldoet aan de door de bank gestelde criteria. Deze criteria zouden wat ons betreft eerder ruimer dan strenger moeten zijn.

Stelt u eens voor:

Een werknemer met een nieuwe baan en een contract voor zes maanden sluit zijn maand proeftijd succesvol af. Hij wilt graag een hypotheek en verzoekt zijn werkgever om een werkgeversverklaring. Op basis hiervan biedt de bank hem een hypotheekofferte van 102 procent aan van de koopsom van zijn toekomstige woning. Vindt u dit een acceptabel kredietrisico voor de bank.

Waarom kan de werkgever uit het bovenstaande voorbeeld, die al meer dan 3 jaar een succesvol bedrijf heeft, niet tenminste dezelfde zzp hypotheek of ondernemers hypotheek krijgen als zijn werknemer? Heeft de bank minder kredietrisico bij de werknemer dan bij de ondernemer?

Wij vinden van niet! Helaas denkt ruim 80% procent van de banken hier anders over.

Wij adviseren daarom de volgende vijf stappen aan oriënterende ondernemers:

Stap 1 – Download onze gratis rapportage “Marktanalyse hypotheekverstrekking aan ondernemers”. Met deze rapportage onder de arm gaat u goed voorbereid het gesprek in met de betreffende adviseur.

Stap 2 – Stel vast op basis van uw inkomen en/of te financieren onderpand of u een maximale hypotheek nodig heeft.

Stap 3 – Op basis van stap 2 verwijdert u die banken van de lijst die afvallen voor uw ondernemers hypotheek.

Stap 4 – Maak vervolgens een top 5 lijst van banken die het beste passen bij uw situatie, op basis van een gedegen analyse van rente en overige voorwaarden.

Stap 5 – De laatste en belangrijkste stap: ga in gesprek met een gespecialiseerde adviseur voor uw zzp hypotheek of ondernemers hypotheek.

Wij wensen u veel succes bij het verkrijgen van uw hypotheek.

Mocht u vragen hebben over uw hypotheek neem dan contact op met een van onze ondernemersspecialisten.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080