BLOG

De 3 manieren om je hypotheek als ondernemer af te sluiten

Jack Bleijendaal

Dit artikel is geschreven door Suzanne de Kraaij

Suzanne de Kraaij is expert op het gebied van hypotheken voor ondernemers. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Volg Suzanne

De 3 manieren om je hypotheek als ondernemer af te sluiten

Als ondernemer is het vinden van een hypotheek een belangrijke stap voor het realiseren van je droomhuis. Maar waar sluit je als ondernemer een hypotheek af? Kun je dit als ondernemer beter uitbesteden en wie kan je het beste erbij helpen?
Het is belangrijk om je als ondernemer af te vragen hoeveel tijd het je mag kosten, hoe snel je moet schakelen om alles rond te krijgen en hoeveel frustratie je wilt besparen. Afhankelijk van je antwoord zijn er namelijk grofweg 3 opties om een hypotheek als ondernemer af te sluiten;

1. Zelf regelen bij een bank
2. Via een hypotheekadviseur (die het vaststellen van jouw inkomen uitbesteed)
3. Via een hypotheekadviseur die ook jouw inkomen kan vaststellen

Optie 1: Zelf regelen bij een bank

Als ondernemer ben je vrij om een hypotheek rechtstreeks aan te vragen bij de bank, bijvoorbeeld je eigen bank waar je ook zakelijk of privé bankiert. Al werken niet alle banken op deze manier, vaak hebben zij ook de voorkeur om met een partner intermediair samen te werken. Het is soms lastig om als ondernemer in te schatten of jouw casus complex is of niet. In sommige gevallen weet je dat er bijzonderheden zijn die buiten de standaard kaders van de bank vallen. Met een duidelijke onderbouwing en overleg zijn deze aanvragen vaak wel binnen een maatwerk traject te realiseren. Denk hierbij aan; recent gewisseld van rechtsvorm, startende ondernemer, een dip in jouw cijfers door een logische verklaring (bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof of sabbatical).

Ervaring leert dat een ondernemer niet altijd alle documenten bij de hand heeft die aangeleverd moeten worden, of dat er toch altijd meer documenten nodig zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

Ook gebeurt het met regelmaat dat een ondernemer zelf bij zijn huisbank is afgewezen en later alsnog via een adviseur zijn hypotheek heeft rond gekregen. Een geldverstrekker wil zekerheid en comfort, de juiste adviseur met genoeg kennis weet hier goed op in te spelen om met een goede onderbouwing te komen.

Optie 2: Hypotheekadviseur

Veel mensen, ongeacht of ze ondernemer zijn of niet, kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, ook wel intermediair genoemd. Een hypotheekadviseur kan je helpen met het kiezen van de juiste hypotheek en het vergelijken van rentes bij meerdere geldverstrekkers.

Maar het berekenen van het inkomen van een ondernemer besteden ze meestal uit aan een derde partij. Deze derde partij analyseert jouw jaarrekeningen en/of IB aangiftes, maar er wordt vaak niet geraadpleegd bij de ondernemer over de cijfers of om uitleg gevraagd. Wij zien dat hierdoor vaak een te laag inkomen wordt afgegeven.
Er wordt namelijk niet altijd rekening gehouden met bijzonderheden of logisch verklaarbare zaken.

Op de inkomensverklaring staat een inkomen waarmee de hypotheekadviseur verder kan. Hij zal dit inkomen gebruiken om te kijken hoeveel maximale hypotheek je kunt krijgen en dit ook aanleveren bij de hypotheekverstrekker. Je kunt dit zien als een soort jaaropgave van de ondernemer.

Optie 3: Hypotheekadviseur én inkomensspecialist voor ondernemers

De derde optie is een hypotheekverstrekker die niet alleen verstand heeft van hypotheken maar ook gespecialiseerd is in het vaststellen van het inkomen van een ondernemer. De combinatie van het zelf kunnen analyseren van de jaarrekeningen en het goed op de hoogte zijn van het “inkomensbeleid voor ondernemers” bij de verschillende banken is een zeer sterke combinatie.

Hierdoor kunnen mogelijke problemen bij een hypotheekaanvraag vroegtijdig getackeld worden. De ondernemersspecialist is een hypotheekadviseur die kijkt naar het inkomen van de ondernemer zoals een bank dat doet. Ook wanneer een casus net niet binnen de voorwaarden van de bank past kan dit met een goede onderbouwing en een maatwerk aanvraag alsnog rond komen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat er bepaalde correcties toegepast kunnen worden of dat verschillende banken andere rekenmethodieken hebben voor het berekenen van het inkomen. Een hypotheekadviseur gespecialiseerd in ondernemers kan aan de hand van de cijfers en in overleg met de ondernemer een goede keuze maken. Hierdoor kun je vaak meer lenen en heb je ook een hogere slagingskans.

Conclusie

Ben je ondernemer en wil je een hypotheek voor je aangekochte woning aanvragen, dan moet je de juiste afweging maken die afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren, kennis en beschikbare tijd. Een hypotheekadviseur met de juiste kennis aan boord is een waardevolle partner bij het afsluiten van jouw hypotheek. Kortom, een Ondernemer Specialist Hypotheken heeft de juiste kennis en ervaring in huis om voor de ondernemer de beste hypotheek te bemiddelen.

Onze klanten zeggen het volgende over ons;

  • “Bij Finaforte denken ze “anders” dan reguliere tussenpersonen en banken. Ze stellen de juiste vragen.”
  • “Wat bij mijn eigen bank niet lukte, lukte wel via Finaforte. Dit was nota bene ook dezelfde bank.”
  • “Complexe hypotheken leiden ze bij Finaforte in goede banen.”
  • “Fijn dat iemand ons ziet als mens i.p.v. 3 losse jaarrekeningen.”
Wil je meer informatie over hypotheken voor ondernemers? Bekijk dan onze uitgebreide pagina over ondernemers hypotheken.

Aan de gegevens die op deze site worden weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een gratis vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080.