BLOG

Een bedrijfspand financieren, hoe doe je dat?

Edward van der Schaft Finaforte

Dit artikel is geschreven door Edward van der Schaft

Edward van der Schaft is expert op het gebied van zakelijke hypotheken en bedrijfsfinancieringen. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Volg Edward

Dit artikel is geschreven door Edward van der Schaft

Edward van der Schaft is expert op het gebied van zakelijke hypotheken en bedrijfsfinancieringen. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Edward van der Schaft Finaforte

Volg Edward

Een bedrijfspand financieren, hoe doe je dat?

Voor een ondernemer gaat de beslissing om een bedrijfspand te kopen gepaard met verschillende overwegingen en verantwoordelijkheden. Eén van de meest cruciale aspecten hiervan betreft de financiële voorbereiding en financiering van de potentiële aankoop. Het draait allemaal om het begrijpen van de financiële impact op de onderneming en de mogelijkheid om deze kosten in de toekomst te kunnen dragen.

Vanuit mijn rol bij Finaforte spreek ik regelmatig ondernemers die overwegen om een eigen pand aan te kopen of te laten bouwen. Bijvoorbeeld omdat hun huidige pand te klein is geworden, bedrijfsprocessen efficiënter ingeregeld kunnen worden in een ander pand of omdat het huurcontract binnenkort afloopt. Daarbij kan het ook een rol spelen dat de ondernemer af wil van een jaarlijkse huurindexatie (de indexatie bedrijfsruimte van 10% in 2022 was geen uitzondering). Wat komt er bij een dergelijke transactie kijken en hoe weet je of je in aanmerking komt voor een zakelijke financiering? En als je een financieringsvoorstel ontvangt van een financier, hoe weet je dan of dat voor jou de beste financiering is?

Fasen bij besluitvorming

Bij het nemen van een dermate cruciale beslissing kunnen we in het kort de volgende stappen onderscheiden:

  1. Voorbereiding en Planning 
    Identificeer je bedrijfsbehoeften: Bepaal de specifieke eisen en behoeften van je bedrijf, zoals de benodigde ruimte, locatie en budget. Hou hierbij ook rekening met een mogelijke toekomstige groei van je bedrijf en hoe het pand daarbij past.
  2. Financiële Voorbereiding
    Bepaal de totale investering en beoordeel/ analyseer je financiële mogelijkheden, inclusief eigen vermogen.
  3. Pand zoeken
    Werk samen met een vastgoedmakelaar of een adviseur om je te helpen bij het vinden van een geschikt pand en het onderhandelen over de aankoop.
  4. Financiering Regelen
    Wanneer je een passend pand hebt gevonden en er is een (ondertekende) koopovereenkomst in zicht, is het moment aangebroken om de financiële middelen te regelen.
  5. Verhuizing en Inrichting
    Plan de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand en richt de ruimte in overeenkomstig je bedrijfsbehoeften.
  6. Operationeel Beheer
    Zorg voor het dagelijkse beheer van het pand, inclusief onderhoud, beveiliging en eventuele aanpassingen.

Bij de voorbereiding is het verstandig om een investeringsbegroting op te stellen zodat je weet wat de totale investering is. Hou ook rekening met onvoorziene kosten van 10-15%. Financiers willen doorgaans maximaal 70-80% (90% kan soms onder voorwaarden) van de marktwaarde financieren. Een eigen inbreng is daarom noodzakelijk.
Mocht je de gewenste eigen inbreng vanuit de onderneming niet (volledig) kunnen voldoen dan kan er gekeken worden of bijvoorbeeld het benutten van de overwaarde op de eigen woning een oplossing kan zijn. Op het moment dat alles inzichtelijk is, weet je wat de financieringsbehoefte gaat worden.

Het allerbelangrijkste is uiteraard of je kunt voldoen aan de toekomstige (financiering)lasten. Dat kan bepaald worden op basis van jaarcijfers, veelal in combinatie met prognoses. In het geval dat je een huurpand verlaat voor een eigen bedrijfspand dan kunnen in de prognose de huurlasten gecorrigeerd worden omdat die er in de toekomst niet meer zijn. Daarvoor in de plaats worden dan exploitatielasten van het bedrijfspand en de rente over de aan te trekken financiering opgenomen in de prognose.

Op het moment dat je een geschikt pand gevonden hebt, wil je zo snel mogelijk een goed financieringsvoorstel van een financier ontvangen zodat jij verder kunt gaan met wat je het liefst doet, namelijk ondernemen.

Over het algemeen gaan ondernemers eerst naar hun huisbank met hun aankoopplan. Omdat ze daar al jaren bankieren en verwachten dat het aanvragen van een financiering soepel verloopt. Onze ervaring is echter dat dat vaak niet het geval is. De bank vindt bijvoorbeeld je onderbouwing onvoldoende, dat je eigen inbreng te laag is of de branche waarin je actief bent niet voldoende interessant is om te financieren.

Advies inschakelen

Er komt vaak meer kijken bij het aanvragen van een zakelijke financiering dan je van te voren verwacht. Het proces van het aanvragen van een financiering kan als frustrerend en tijdrovend worden ervaren waarbij ook de gewenste uitkomst niet altijd wordt gerealiseerd.
Daarnaast is het financieringslandschap de laatste jaren enorm versplinterd. Dat maakt het extra uitdagend maar geeft ook weer meer mogelijkheden. Je moet alleen wel de weg weten.
En als ondernemer wil je uiteraard ook weten of de ontvangen offerte marktconform is of dat er wellicht een scherper voorstel mogelijk is.

Om al deze redenen kan het goed zijn om vroegtijdig een adviseur in te schakelen. Bij Finaforte kunnen we jou ondersteunen bij je plannen. We werken samen met vele financiers en weten precies hoe we jouw situatie en verzoek het beste kunnen onderbouwen richting financiers. Dit zorgt voor een veel hogere slagingskans, bespaart je tijd en energie (stress) met als eindresultaat de beste financiering (en voorwaarden) die aansluit bij je wensen.

Wil je naar aanleiding van deze blog hier meer over of willen weten hoe wij een financieringstraject wel voorspelbaar kunnen laten verlopen? Neem dan contact met mij of één van mijn collega’s op.

Wil je meer informatie over een bedrijfspand financieren? Bekijk dan onze uitgebreide pagina over het financieren van een bedrijfspand.

Aan de gegevens die op deze site worden weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een gratis vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080.