Een bedrijfspand kopen doe je zo

Alles wat je moet weten van het kopen van een bedrijfspand: van zoektocht tot de sleutel.

Toe aan een nieuwe locatie voor je bedrijf? Of ben je zelfs al een mooi bedrijfspand tegen het lijf gelopen op een aantrekkelijke locatie? Dan is het nu tijd om alles uit te vogelen, te regelen én te financieren. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wij zetten alle belangrijke punten voor je op een rij.

Je hebt besloten om een bedrijfspand te kopen als ondernemer of zzp’er. Bijvoorbeeld omdat je bedrijf groeit en je een grotere bedrijfsruimte nodig hebt. Of omdat je thuis wilt werken door je huis te combineren met een kantoor. Wat je situatie ook is, bij de aankoop van een nieuw bedrijfspand komt veel kijken van de zoektocht naar een bedrijfspand tot aan de sleutel in jouw handen.

Bedrijfspand kopen, hoe doe je dat?

Bedrijfspand kopen, wat komt erbij kijken?

Niet alleen vaak veel geld, maar ook veel geregel met uiteenlopende partijen. Denk aan een bedrijfsmakelaar, een accountant of boekhouder, een zakelijk kredietspecialist, een notaris en de bank of een alternatieve financier.

Tegelijkertijd moet je in dit proces rekening houden met van-alles-en-nog-wat. Zoals met belastingen, juridische kwesties en bedrijfshypotheken. En om alles nóg ingewikkelder te maken, heb je de keuze uit tientallen zakelijke financiers voor je bedrijfspand. Maar geen stress! In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Kosten voor een bedrijfspand

Voordat je op zoek gaat naar een bedrijfspand is het handig om te weten hoeveel geld je kunt besteden aan je nieuwe locatie. Kun je het bedrijfspand kopen met eigen middelen of moet het gefinancierd worden en hoeveel kun je dan maximaal financieren? Dit hangt af van je winst, rechtsvorm, het onderpand en nog een aantal factoren. Onze zakelijke adviseurs kunnen je een goede inschatting geven hoeveel je maximaal kunt lenen voor jouw bedrijfspand.

De koopsom van een bedrijfspand is niet alles, want bij de aankoop van een bedrijfspand heb je altijd te maken met extra kosten. De aankoopkosten van het bedrijfspand dat je gaat kopen zijn bijvoorbeeld makelaarskosten, bodemonderzoekkosten, advieskosten, notariskosten, overdrachtsbelastingen en de BTW. Deze kosten komen allemaal bovenop de koopsom die je afspreekt met de verkoper van een gekozen bedrijfspand. Daar moet je dus rekening mee houden.

Maar dat is niet alles, want als je graag je bedrijfspand wilt financieren, moet de bank óók vinden dat de financiering binnen jouw onderneming past. Zo is jouw winst niet per se leidend in de ogen van de bank. De bank let ook op allerlei andere factoren zoals bijvoorbeeld jouw huidige huurlasten; komen jouw huidige huurlasten te vervallen als je een bedrijfspand koopt? Of ga je naar een veel betere locatie waardoor je omzet omhoog gaat? Of heb je veel meer vierkante meters waardoor je meer omzet kunt draaien? Zijn deze factoren positief? Dan heeft de bank meer vertrouwen in dat jouw onderneming de financieringslasten van je bedrijf kunt betalen nu en in de toekomst.

Twijfel je of je wel genoeg geld hebt om een bedrijfspand te kopen in de ogen van de bank? Ontdek of jij kans maakt in een gratis QuickScan bij een bedrijfsadviseur.

Bedrijfspand kopen, waar begin je?

Het is verstandig te beginnen met een overzicht van je omzet, winst en factoren die een positieve invloed of negatieve invloed hebben wanneer je verhuist. Betaal je nu bijvoorbeeld huur maar komt deze te vervallen als je een bedrijfspand heeft gekocht? Dan draagt dat weer positief bij aan hoeveel je kunt lenen. Jouw boekhouder of je accountant kan je helpen dit inzichtelijk te maken.

Bedrijfspand budget en eisen

Heb je het budget bepaald voor een bedrijfspand? Dan kun je brainstormen over het type bedrijfspand dat je ongeveer in gedachte hebt. Wat zijn de eisen en wensen waar het bedrijfspand aan moet voldoen? Met het antwoord op deze vraag kun je gericht op zoek gaan naar een bedrijfspand dat bij jou en je onderneming past.

Maak desnoods een lijstje van deze punten. Let bijvoorbeeld op de mogelijkheid om een bedrijfspand uit te breiden als je in de toekomst verder zal groeien. Houd ook rekening met eventuele verbouwingskosten en (toekomstige) kosten voor het onderhoud aan de binnen- en buitenkant van het bedrijfspand.

Bedrijfspand zoeken, waar doe je dat?

Na jouw brainstormsessies is het tijd om op bedrijfspandenjacht te gaan. Een bedrijfspand zoek je online op websites als Funda in Business, De Bedrijfsmakelaar, Bedrijfsvastgoed, Ventu of Bedrijfspand. Maar als je denkt veel concurrentie te hebben, is het slim om een bedrijfsmakelaar in te schakelen voor de aankoop, onderhandelingen, taxaties of het opstellen van een koopplan. Een bedrijfsmakelaar kent de markt, contracten en heeft soms namelijk eerder aanbiedingen binnen van bedrijfspanden dan de bovengenoemde websites.

Een bedrijfsmakelaar kan je trouwens ook adviseren op allerlei punten waar je wellicht niet aan hebt gedacht. Hij of zij heeft verstand van zaken en is ook juridisch op de hoogte van de mogelijkheden en bestaande regels. Maak hier zoveel mogelijk gebruik van!

Bedrijfspand bezichtigen

Heb je een bedrijfspand gevonden dat je bevalt? Dan kan je deze gaan bezichtigen. Tijdens het bezichtigen bekijk je of het bedrijfspand voldoet aan jouw wensen en eisen. Ook krijg je de omgeving van de bedrijfsruimte te zien.

Spreekt het bedrijfspand jou aan? En zie je jezelf daar al werken? Raak dan niet gelijk te enthousiast en doe geen toezeggingen! In tegenstelling tot het kopen van een huis, geldt bij het kopen van een bedrijfspand wél de mondelinge koopovereenkomst. Deze is juridisch bindend. Bereid je dus eerst goed voor, voordat je zomaar een bod uitbrengt.

Bedrijfspand controleren

Op de website Kadastrale bericht eigendom controleer je of de verkoper écht de eigenaar is van het bedrijfspand. Dat is op zich wel handig om te weten, voordat je de koopovereenkomst ondertekent. Ook staan hier belangrijke gegevens over de plaats, de oppervlakte, de koopsom en het koopjaar van het bedrijfspand met perceel. Tegen een kleine vergoeding ontvang je direct een handig overzicht van deze gegevens.

Bovendien kun je op de websites Ruimtelijke Plannen en Basisregistratie Adressen en Gebouwen allerlei handige informatie terugvinden over de bestemming van het pand.

Bodemonderzoek voor je bedrijfspand

Geen enkele ondernemer wil later ineens aansprakelijk gesteld worden voor een slechte bodemkwaliteit. Toch wordt hier niet vaak aan gedacht bij het kopen van een bedrijfspand. Als je een bedrijfspand koopt, is het dus belangrijk om van tevoren bij de gemeente te informeren naar eventuele bodemvervuiling.

Is het niet duidelijk of er sprake is van bodemvervuiling? Je hebt recht op bodemonderzoek! Met dit recht mag je een onderzoek instellen naar bodemverontreiniging van het bedrijfspand, zoals naar de verwerking van asbeststoffen. Desnoods kun je het recht op een bodemonderzoek laten opnemen in de koopovereenkomst met een ontbindende voorwaarde ‘schone grondverklaring’ voor het geval dat dit onderzoek negatief uitvalt.

Houd er rekening mee dat sommige gemeenten een schoongrondverklaring verplichten. Dit is meestal het geval bij nieuwe bedrijfspanden of bij uitbreiding op een bestaand perceel.

Bedrijfspand kopen, op welke belastingen moet je letten?

Als je een bedrijfspand koopt, heb je te maken diverse belastingen en fiscale vraagstukken. Daarom is het verstandig hierin fiscale keuzes te maken die het beste voor jou uitpakken. De 4 belangrijkste belastingopties zijn:

1. Bedrijfspand kopen met of zonder btw?

Over een nieuw bedrijfspand (tot en met 2 jaar) moet je btw betalen. Maar een bedrijfspand dat langer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, is vrij van btw. Overleg met je belastingadviseur of het verstandig is btw te rekenen in jouw specifieke situatie.

2. Overdrachtsbelasting bedrijfspand

Als je een bedrijfspand koopt, moet je 8% overdrachtsbelasting betalen. Deze is niet aftrekbaar als kosten voor de onderneming. Wat je wel kan doen, is de overdrachtsbelasting optellen bij de waarde van het bedrijfspand en hierop afschrijven. Als er met btw wordt gewerkt, kan hier soms vrijstelling voor worden gevraagd. Ook dit kan je overleggen met je belastingadviseur.

3. Investeringsaftrek bedrijfspand

De koop van een bedrijfspand is een investering in jouw onderneming. Daarom heb je recht op een de investeringsaftrek voor het bedrag dat jouw onderneming zelf in de bedrijfsruimte steekt. Dat is exclusief het te lenen bedrag. Let erop dat dit belastingvoordeel niet geldt voor de grond waar het bedrijfspand staat. Het is dus verstandig om de waarde van het bedrijfspand en de waarde van de grond apart te (laten) bepalen.

4. Belastingen combinatiepand

Wil je werken én wonen in hetzelfde bedrijfspand? Dan heb je te maken met een ‘combinatiepand’. Is het pand kadastraal gesplitst? Dan zijn het in feite twee aparte panden. Namelijk een woonhuis en een bedrijfspand. Is het pand niet kadastraal gesplitst dan wordt het combinatiepand gezien als of woonhuis of als bedrijfspand in ogen van de financier. Vaak is het wel is het verstandig om een duidelijke bouwkundige scheiding te maken tussen de woonruimte en bedrijfsruimte, waarbij beide delen een eigen opgang hebben.

Bod doen op bedrijfspand

Heb je rekening gehouden met alle bovengenoemde aandachtspunten? Mooi. Dan kan je goed voorbereid een bod doen op het bedrijfspand dat je graag wilt kopen. Denk goed na hoeveel je gaat bieden. Aan de ene kant wil je niet te veel betalen voor het desbetreffende bedrijfspand, maar aan de andere kant wil je wel serieus genomen worden.

De verkoper kan met jou gaan onderhandelen over het uitgebrachte bod. Als de verkoper jouw bod accepteert, is de koop van het bedrijfspand officieel gesloten.

Voorlopig koopcontract

Zijn jij en de verkoper het eens met elkaar op alle punten? Dan stelt de verkoper een voorlopig koopcontract op. Lees hiervan altijd goed de voorwaarden door, voordat je deze ondertekent. De bedrijfsmakelaar kan je hierbij adviseren, zoals eerdergenoemd.

Waarschijnlijk kan je het bedrijfspand niet helemaal zelf betalen – zoals bij de meeste ondernemers het geval is. Daarom moet je de financiering van het bedrijfspand regelen, nadat je het voorlopig koopcontract hebt ondertekend.

Bedrijfspand financieren met een bedrijfshypotheek

Een bedrijfspand financier je door een bedrijfsfinanciering af te sluiten. Een bedrijfslening voor een bedrijfspand wordt ook wel een ‘zakelijke hypotheek’ of ‘bedrijfshypotheek’ genoemd. Een bedrijfshypotheek is niet te vergelijken met een woonhuishypotheek die we allemaal kennen. Iedere bedrijfshypotheek heeft andere voorwaarden en rentetarieven en deze zijn niet exact van te voren bekend. Daarom is het handig om eerst altijd een quickscan te laten uitvoeren voor de haalbaarheid van het te financieren bedrag en de hoogte van jouw maximale bedrijfshypotheek.

Pas wanneer je een offerte oftwel termsheet hebt van de bank kun je pas echt de verschillende bedrijfshypotheken met elkaar vergelijken. Gelukkig hebben onze adviseurs al zoveel ervaring dat zij al een goede inschatting kunnen geven op de haalbaarheid, rente en het maximaal te lenen bedrag.

Lees je alvast in op 9 belangrijke punten als het gaat om de financiering van jouw bedrijfspand:

1. Bedrijfshypotheek aanbieders

De banken zijn vanaf 2019 steeds strenger met het verstrekken van zakelijke hypotheken op bedrijfspanden. Maar dit hoeft geen probleem te zijn. Je hebt in Nederland inmiddels tientallen zakelijke financiers om uit te kiezen. Deze bestaan niet alleen uit de traditionele banken, maar ook uit veel alternatieve financiers zoals crowdfunding.

Welke zakelijke hypotheekaanbieder voor jou het beste is, hangt af van:
 • de specifieke situatie van je onderneming;
 • het te financieren bedrijfspand;
 • het doel van dit bedrijfspand en van
 • de branche waarin je werkt.

Wil je een goede indicatie van wat er voor jou mogelijk is? In deze gratis QuickScan vergelijk je meer dan 50 financiers.

2. Eigen geld inbrengen bedrijfspand

Met een zakelijke hypotheek op je bedrijfspand, kan je meestal niet 100% van de waarde van het pand financieren. In de regel wil de bank vaak dat je minimaal tussen de 15 tot 25% aan eigen geld inbrengt.

Maar je hoeft dus niet altijd zelf een eigen inbreng te hebben. Stel, je hebt bovengemiddelde bedrijfsresultaten en het bedrijfspand is courant. Dan heb je kans dat jouw eigen inbreng wordt teruggebracht tot 0%. In dat geval hoef je geen enkele cent van je eigen geld in te brengen.

3. Heb je een BV?

Als je directeur-grootaandeelhouder van een BV bent, heb je de volgende keuze: financier je het nieuwe bedrijfspand met geld uit je BV of vanuit je privérekening? In het eerste geval is jouw BV de eigenaar van het bedrijfspand. In het tweede geval ben jij de privé-eigenaar. Denk goed na over deze keuze, want deze heeft financiële en fiscale gevolgen. In veel gevallen is het gunstiger als jouw BV het bedrijfspand financiert. Neem contact op met ons, je boekhouder of je accountant voor meer informatie en advies.

4. Bedrijfspand zonder eigen geld

Het is in enkele gevallen ook mogelijk om een bedrijfspand te financieren zonder eigen geld in te brengen. In dit geval financiert de financier jouw bedrijfspand misschien wel voor de volle 100%. Tenminste, als de winstgevendheid van je onderneming zeer bovengemiddeld is, zoals eerder is genoemd.

Maar dit hangt af van jouw specifieke situatie als ondernemer, de eisen van de financier én van jouw kredietonderbouwing bij jouw zakelijke hypotheekaanvraag. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een zakelijke hypotheek zonder eigen geld? Dus 100% financiering van je bedrijfspand? Doe dan een gratis haalbaarheidsanalyse met een bedrijfsadviseur!

5. Combinatiepand financieren?

Als je een combinatiepand hebt gevonden om in te wonen en werken, heb je misschien géén bedrijfshypotheek nodig. In dat geval kan je het combinatiepand privé aankopen met een woonhuishypotheek. Dat zou een hoop gedoe schelen!

In het andere geval heeft jouw combinatiepand dusdanig een zakelijk karakter, waardoor je wordt verplicht deze te financieren met een bedrijfshypotheek. Jouw bedrijfsadviseur kan dit specifiek voor jouw combinatiepand uitzoeken.

6. Hoeveel kun je lenen voor je bedrijfspand?

Je wilt natuurlijk weten hoeveel je maximaal kunt lenen om het bedrijfspand te financieren. Meestal financieren zakelijke hypotheekaanbieders jou een maximale bedrijfshypotheek van 70% tot 80% van de marktwaarde van het bedrijfspand.

Maar méér lenen is ook mogelijk. Hoeveel jij maximaal kan lenen voor je hypotheek op een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo is de hoogte van jouw maximale bedrijfshypotheek niet alleen afhankelijk van jouw bedrijfsprestaties, maar óók bijvoorbeeld van het doel van de aankoop van het bedrijfspand dat je in gedachte hebt.

In onze gratis haalbaarheidsanalyse krijg je een goede inschatting van welk bedrag voor jou haalbaar is als maximale bedrijfshypotheek voor jouw gekozen bedrijfspand.

7. Bedrijfshypotheek rentetarieven, hoe zit dat?

Een zakelijke hypotheekrente verschilt enorm van een particuliere woonhuishypotheek. Dit komt door de ‘debiteurenopslag’. Met deze opslag moet je bij een bedrijfshypotheek niet alleen een basisrente betalen, maar óók een ‘risico-opslag’. Met andere woorden, bij een zakelijke hypotheek moet je extra rente betalen bovenop je normale rente. Een zakelijke rente weegt dus zwaarder dan bij een particuliere rente. De financiering van jouw bedrijfspand is mogelijk met een rentetarief vanaf 1,9% op jaarbasis. Wanneer een bedrijfspand voor eigen gebruik van het bedrijf wordt gebruikt dan zijn de rentes vaak tussen de 2,1% en de 4,55%.

Verder moet je er rekening mee houden dat iedere zakelijke hypotheekaanbieder andere voorwaarden en rentetarieven heeft. Het is daarom belangrijk dat je een offerte aanvraagt bij de bank die het gunstigst uitpakt voor jouw situatie. Maar dan ben je er nog niet. Want deze hypotheekaanbieder zal de hoogte van jouw zakelijke hypotheekrente bepalen aan de hand van:

 • de hoogte van jouw bedrijfshypotheek;
 • de marktwaarde van het bedrijfspand;
 • de prestaties van jouw bedrijf;
 • de looptijd van jouw bedrijfshypotheek;
 • de branche waarin jouw bedrijf zit en
 • overige te stellen (on)zekerheden.

Jouw bedrijfsadviseur zoekt uit bij welke bedrijfshypotheek aanbieder je het meest voordelig uit bent. Hij of zij weet bij welke zakelijke financier je de hoogste slagingskans hebt. Ook vraagt jouw bedrijfsadviseur de offerte aan met haar of zijn kredietonderbouwing. Met deze kredietonderbouwing maak je de meeste kans op een lage rente. Verder zal de bedrijfsadviseur ook voor je onderhandelen nadat je een rentevoorstel hebt ontvangen. Dan krijg je in de meeste gevallen een nóg lagere rente, als je een goede bedrijfsadviseur hebt tenminste.

8. Aflossen en looptijd van een bedrijfshypotheek

De looptijd en de aflossing van een zakelijke hypotheek op een bedrijfspand staan los van elkaar. Zakelijke financiers stellen de looptijd meestal tussen de 5 en 10 jaar, zodat herbeoordeling van de financiering mogelijk is in de toekomst. De jaarlijkse aflossing van een zakelijke hypotheek is meestal tussen de 3% en de 6% van de hoofdsom van het bedrijfspand. Dat betekent dat de totale hypotheek op het bedrijfspand niet afgelost hoeft te zijn als de looptijd is verstreken.

9. Kan je boetevrij aflossen als je het bedrijfspand verkoopt?

Boetevrij aflossen is voor zakelijke hypotheken op bedrijfspanden niet vanzelfsprekend. Deze voorwaarden verschillen per zakelijke financier. Let dus goed op deze voorwaarden, zodra je een bedrijfspand hypotheek aangaat. Meestal ligt dit percentage tussen de 0% en 20%.

Bij de meeste traditionele banken moet je vrijwel altijd boeterente betalen als je versneld wilt aflossen. Bij sommige alternatieve financiers hoeft dit niet per se. Daarom is het verstandig om een bedrijfshypotheek af te sluiten via een bedrijfsadviseur die de mogelijkheid geeft om boetevrij af te lossen gedurende de hele looptijd.

Hoe regel ik een bedrijfshypotheek?

Er zijn veel partijen zijn met allemaal verschillende voorwaarden en rentes. De onderbouwing en de kwaliteit van de financieringsaanvraag heeft direct invloed op de rente en de maandlasten. Het is raadzaam een onafhankelijk adviseur in te schakelen die gespecialiseerd is in het financieren van een bedrijfspand. Daarnaast weten zij door kennis en ervaring vaak nog betere rente en voorwaarden uit de deal te slepen. Dus nu je je hebt ingelezen op de belangrijkste aandachtspunten van de bedrijfshypotheek, is het tijd om de financiering van je bedrijfspand in gang te zetten. Dat doe je door een goede, onafhankelijke bedrijfsadviseur te zoeken.

Een zakelijke hypotheekadviseur, een bedrijfsadviseur, zal niet alleen een bedrijfshypotheek aanvragen, maar je ook volledig begeleiden en ontzorgen in het hele proces. Bovendien kent de bedrijfsadviseur alle financiële kwesties, overheidsregels, vergunningen, fiscale verschillen en andere randzaken rondom het kopen van een bedrijfspand.

Als je alles hebt besproken met je zakelijk hypotheekadviseur, kan hij of zij jouw bedrijfshypotheek aanvragen. Waarschijnlijk heeft de bedrijfsadviseur een aantal documenten van jou nodig om de financiering van je bedrijfspand helemaal in orde te maken. Uiteindelijk krijg je een offerte binnen van de financier met de voor jou best geldende rente en voorwaarden. Keur je deze goed? Dan hoef je alleen nog te tekenen bij de notaris. Et voilà, de sleutel van het nieuwe bedrijfspand is van jou!

Regel nu de beste financiering voor jouw bedrijfspand!

Wil jij een bedrijfspand kopen en wil je weten of je een hypotheek kunt krijgen en zo ja hoe hoog? Doe binnen 1 minuut gratis en vrijblijvend de QuickScan.

Bij ons ben je verzekerd van de beste bedrijfshypotheek met de beste voorwaarden en laagste rente. Waarom? Wij zijn als zakelijk hypotheekadviseurs gespecialiseerd in hypotheken op bedrijfspanden. Wij vergelijken alle bedrijfshypotheken voor jou én doen zaken met meer dan 50 zakelijke financiers, van de banken tot en met crowdfunding. Dat betekent dat wij 100% onafhankelijk zijn en jou altijd de beste zakelijke hypotheek aanbieden door ons uitgebreide netwerk en samenwerkingen. Doordat wij bij zoveel zakelijke financiers zijn aangesloten én over specialistische kennis beschikken, heb je bij ons de hoogste slagingskans. Maak vandaag nog een afspraak met ons!

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

  Ik wil meer informatie over:


  Ik accepteer het privacy beleid

  Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080