Casus

Zo is met extra aandacht wél een zzp hypotheek mogelijk

Een voorbeeld uit de praktijk: hypotheekaanvraag als startende zzp’er

Als startende ondernemer zijn er vaak meer uitdagingen om een zzp hypotheek voor de volledige koopsom te verkrijgen. Er zijn vastgestelde hypotheeknormen die geldverstrekkers hanteren, waardoor een hypotheek voor een startende ondernemer onmogelijk lijkt.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om ervoor te zorgen dat hypotheekverstrekkers afwijken van deze normen. FinaForte heeft een goede samenwerking met ruim 50 geldverstrekkers en wij weten hoe we hen kunnen overtuigen om een volledige hypotheek te verstrekken. Dit leggen we onder andere uit in deze anonieme casus.

twee startende zzpers die een hypotheek nodig hebben

Startende zzp’er in de IT-sector

Maya* is vorig jaar gestart als zzp’er in de IT-sector. Ze verhuurt haar expertise over informatietechnologie aan grote corporaties. Samen met haar man Damini, die in loondienst is, willen ze een mooie nieuwbouwwoning van € 550.000,- in Rotterdam kopen. Omdat Maya uit het buitenland komt en zzp’er is zoeken ze een hypotheekadviseur die hen kan helpen met de financiering.

Maar 80% te financieren

Het koppel heeft een financiering van het volledige aankoopbedrag nodig. De eerste hypotheekadviseur die ze benaderen dient een hypotheekaanvraag bij BLG Wonen in. De terugkoppeling is niet wat ze nodig hebben. Omdat Maya korter dan 12 maanden onderneemt, kan BLG Wonen niet meer dan 80% van de koopsom financieren.

De aankoop van hun nieuwbouwwoning komt in gevaar. Ze moeten binnen een bepaalde termijn aantonen dat ze de woning kunnen financieren, anders raken ze de optie kwijt. Ze gaan op zoek naar een andere hypotheekadviseur die vooral gespecialiseerd is in startende ondernemers. Zo komen ze bij FinaForte uit.

Snel op zoek naar een oplossing

Maya en Damini plannen op korte termijn een gratis oriënterend gesprek met adviseur Sil. De financiering moet snel geregeld worden, want zonder financiering verliezen zij dus de nieuwbouwwoning. Voor het gesprek hebben ze alle benodigde documenten aangeleverd. Sil neemt voor het gesprek contact op met ABN AMRO om de casus voor te bespreken. Zo is hij goed voorbereid en is hij op de hoogte van alle mogelijkheden.

In het gesprek laat adviseur Sil direct weten dat hij de situatie van deze startende ondernemer begrijpt en ziet een mogelijkheid om de volledige financiering snel te regelen. Daarom ondertekenen ze op dezelfde dag nog de opdracht van dienstverlening.

Onderbouwing bij de hypotheekaanvraag

Een hypotheekverstrekker kan op een aantal manieren het toetsinkomen bepalen. Lees hier meer over in onze blog “Een maximale hypotheek berekenen als zzp’er” In principe kijken geldverstrekkers naar jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar om het toetsinkomen te bepalen. Deze ondernemer is korter dan een jaar actief als zzp’er. Dit betekent dat het arbeidsverleden en verwachte bestendigheid van het inkomen als zelfstandige een belangrijke rol heeft.

Maya factureert € 10.000,- bruto per maand aan haar opdrachtgevers. Een van haar opdrachten is voor een jaar. Hierdoor zijn haar inkomsten voor de komende periode redelijk zeker en is de verwachting dat ze op jaarbasis € 120.000,- gaat verdienen. Dit wordt nog extra bevestigd door haar arbeidsverleden in de IT-sector. Voor het ondernemerschap is zij in loondienst geweest en kan Maya aantonen dat ze dit ook altijd heeft verdiend.

Berekening toetsinkomen

Inkomen 8 maanden als ondernemer

€ 80.000,-

Inkomen 4 maanden in loondienst 

€ 40.000,-

Toetsinkomen

€ 120.000,-

In combinatie met het jaarinkomen van haar partner in loondienst en eigen middelen van € 96.000,- heeft adviseur Sil de aanvraag goed onderbouwd. ABN AMRO beoordeeld de hypotheekaanvraag en uitgebreide onderbouwing. Heel snel komt er een terugkoppeling. Het is voldoende om af te wijken van de vastgestelde hypotheeknormen, waardoor het koppel een offerte kreeg voor het volledige koopsom van de nieuwbouwwoning. Met veel vreugde ondertekenen ze de offerte en kunnen ze net op tijd hun aankoop veiligstellen.

Hypotheek op tijd rond

Gelukkig net op tijd hebben ze de aankoop van hun nieuwbouwwoning definitief kunnen maken. Ze vinden het erg fijn dat adviseur Sil en de binnendienst hen het gehele proces intensief heeft begeleid en altijd bereikbaar is geweest. “De tijd begon te dringen. Gelukkig begreep FinaForte direct onze casus en hadden ze onze hypotheekaanvraag op tijd kunnen regelen.” De financiering is rond en Maya en Damini kunnen zich nu richten op de bouw van hun prachtige woning in Rotterdam.

Ook een startende zzp’er en een hypotheek nodig?

Heb je ook een optie op een nieuwbouwwoning en een zzp hypotheek nodig net als deze vrouwelijke ondernemer? Of ben je eerder afgewezen voor een hypotheek? Of krijg je niet de gewenste hypotheek? Onze adviseurs staan klaar om je verder te helpen met jouw financieringsbehoefte. Neem vrijblijvend contact met ons op via 085-0074080 of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

*Voor de leesbaarheid van deze casus maken we gebruik van fictieve namen.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel ons voor een gratis gesprek op 085-0074080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080