Zakelijke hypotheek: wat kan ik lenen

Hoeveel zakelijke hypotheek kan ik krijgen?

Je gaat als ondernemer eindelijk jouw eigen bedrijfspand kopen! Of richt jij je liever op een beleggingspand? In deze gevallen heb je een zakelijke hypotheek nodig. Natuurlijk wil je dan ook weten hoeveel zakelijke hypotheek je kunt krijgen. En welke factoren bepalend zijn voor het bedrag dat je kunt lenen. Stel jezelf goed op de hoogte van de factoren en voorwaarden, onder meer door het lezen van dit artikel. Daarnaast doe je er goed aan om een adviseur mee te laten kijken die ook verstand heeft van cijfers. Via de adviseurs van FinaForte kun je namelijk vaker méér lenen dan je denkt.

hoeveel zakelijke hypotheek kan ik lenen

Allereerst… wat is een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek is een hypothecaire lening die wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals het kopen van een bedrijfspand of een ander zakelijk project (denk aan een beleggingspand). In tegenstelling tot een particuliere (woonhuis)hypotheek wordt een zakelijke hypotheek niet gebruikt voor huisvesting. De voorwaarden van een zakelijke hypotheek afsluiten wijken over het algemeen ook af van een particuliere hypotheek.

Waar kijken banken naar bij jouw zakelijke hypotheek?

Bij het beoordelen van jouw aanvraag voor een zakelijke hypotheek kijken banken en financiers naar verschillende factoren om in te kunnen schatten of jij de hypotheek makkelijk terug kunt betalen en tegen welke voorwaarden. Het is zeer belangrijk dat er iemand met je meekijkt die niet alleen hypotheekadviseur is, maar ook goed met cijfers kan omgaan. Vaak kun je namelijk meer lenen dan je denkt.

Een aantal belangrijke factoren die banken in overweging nemen:

Kredietwaardigheid
Er wordt gekeken naar jouw bedrijfsresultaten van de afgelopen tijd. Hoe ziet de kredietgeschiedenis van jouw bedrijf eruit? Dit is belangrijk om te bepalen of jij de hypotheeklasten kunt aflossen.

Inkomsten
Wat zijn jouw inkomsten? Dit kan bijvoorbeeld salaris, winst uit jouw bedrijf of een combinatie hiervan zijn.

Waarde van het onderpand
Hoe courant is pand dat je wilt aankopen? Banken voeren in de meeste gevallen een taxatie uit om te bepalen hoeveel een pand waard is. De waarde wordt gebruikt om vast te kunnen stellen hoeveel je kunt lenen.

Eigen gebruik of niet?
Waar gebruik je het pand dat je wilt kopen voor? Is het voor eigen gebruik, als bedrijfspand? Of gebruik je het bijvoorbeeld als beleggingspand en ga je het verhuren? Dit wordt meegenomen in de financiering.

Eigen vermogen
Hoeveel eigen geld kun je inbrengen bij jouw aankoop? Hoe meer eigen vermogen, hoe minder er risico is voor banken om jou een zakelijke hypotheek te verstrekken.

Jouw businessplan
Hoe ziet het businessplan voor jouw bedrijf eruit? Hiermee kunnen banken bepalen of jouw bedrijf een gezonde financiële toekomst heeft.

Welke rente betaal je bij een zakelijke hypotheek?

De rente voor een zakelijke hypotheek ligt hoger dan bij een woonhuishypotheek. Dit heeft ermee te maken dat er een hoger risico is voor banken bij een zakelijke hypotheek. Inkomsten van een bedrijf kunnen nogal snel veranderen en een bedrijf kan bijvoorbeeld ook failliet gaan.
De rente van een zakelijke hypotheek bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Vaak zit er een groot verschil tussen bancaire en niet-bancaire partijen.

De hoogte van de rente wordt bepaald door vrijwel dezelfde factoren die belangrijk zijn voor jouw hypotheekaanvraag:

 • Waarde van het onderpand
 • Bedrijfsprestaties
 • Hoeveel eigen geld
 • Doel van de financiering: eigen gebruik of huur
 • Toekomstverwachting van jouw bedrijf

Over het algemeen geldt: hoe lager het risico voor banken, hoe lager de rente.

Hoeveel zakelijke hypotheek kun je nú krijgen?

Over het algemeen is het zo dat je 70-80% van de taxatiewaarde van het aan te kopen pand met een zakelijke hypotheek kunt financieren. Bij sommige banken gelden uitzonderingen. Daarom kan het nuttig zijn om de adviseurs van FinaForte naar jouw situatie te laten kijken. Het bedrag dat je uiteindelijk kunt lenen is verder dus afhankelijk van de eerder genoemde factoren in dit artikel.

Via FinaForte kun je vaak meer lenen dan je denkt

Voor jouw zakelijke hypotheek doe je er verstandig aan om iemand mee te laten kijken die niet alleen goed is in hypotheekadvies, maar ook goed is in cijfers. Vaak kun je namelijk meer lenen dan je denkt tegen een betere rente. De adviseurs van FinaForte zijn gespecialiseerd in ondernemers en hun financiële situatie volledig te onderzoeken en onderbouwen.

Bel ons voor een gratis gesprek op 085-0074080 of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel ons voor een gratis gesprek op 085-0074080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

  Ik wil meer informatie over:


  Ik accepteer het privacy beleid

  Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080