Kunt u ook 224 euro per maand besparen?

Nederlanders laten gemiddeld 224 euro liggen door het niet oversluiten van de hypotheek

 

Dat blijkt uit marktonderzoek van SNS Bank (2020). Toch bleek uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk) dat oversluiters in 2019 het aantal hypotheekaanvragen omhoog trokken naar een recordhoogte van 430.076. Dat komt neer op een oversluitbedrag van ruim 106 miljard euro! Hoe kan dat?

‘’Hypotheek oversluiten? Te veel gedoe!’’ – Nee joh!

De meeste huizenbezitters denken dat ze niet in aanmerking komen voor het oversluiten van hun huidige hypotheek – terwijl dit in veel gevallen wel zo is. En als ze wél denken in aanmerking te komen? Dan blijkt alsnog dat het merendeel oversluiten niet als optie ziet, omdat het te veel gedoe, tijd of geld zou kosten. En dat is zonde. Want eerlijk is eerlijk: oversluiten bespaart gemiddeld een maandelijks brutobedrag van 224 euro – afhankelijk van het type hypotheek. Daarmee bespaar je duizenden euro’s per jaar! Bovendien geven oversluiters aan dat oversluiten minder tijd kostte dan zij hadden verwacht.

Toch meer oversluiters dan ooit tevoren

Ondanks dat de meeste huizenbezitters niet overwegen om hun huidige hypotheek over te sluiten, ontdekken steeds meer mensen dat oversluiten wel loont voor hen. Het recordaantal aan oversluiters heeft enerzijds te maken met de historisch lage hypotheekrentes in 2019 en 2020, want een lagere rente betekent automatisch lagere maandlasten. Daarbij komt dat een derde van de Nederlandse huizenbezitters actief is benaderd door hun bank, adviseur of een andere hypotheekverstrekker in 2019. Zij werden erop gewezen om te controleren of oversluiten loont in hun situatie.

Bestaande hypotheek oversluiten naar andere bank

Als oversluiten loont in jouw specifieke situatie, verdien je alle oversluitkosten voor méér dan 100% terug. Ja, zelfs als je daar bovenop nog een boeterente moet betalen. Want de eventuele boeterente weegt vaak niet op tegen de voordelen van oversluiten. Dat zit zo: als je overstapt naar een andere bank voor een lagere rente, moet je vaak een eenmalige boeterente betalen aan je huidige bank. Logisch, want je huidige bank loopt rente-inkomsten mis van jou. Toch ben je met deze boete én oversluitkosten uiteindelijk goedkoper uit, omdat jouw maandelijkse besparing op rente hoger is.

Kosten hypotheek bij dezelfde bank, hoe zit dat?

Je hebt ook de keuze om je bestaande hypotheek over te sluiten bij dezelfde bank – afhankelijk van de voorwaarden hiervan. Als je nog geen rentevaste periode hebt, kun je de actuele lage hypotheekrente vastzetten voor een rentevaste periode. Maar je kunt er ook voor kiezen om je rentevaste periode opnieuw vast te zetten met een nieuwe, lagere rente. Alleen dan moet je hoogstwaarschijnlijk een boeterente betalen. Dit kun je in één keer betalen of doorrekenen in jouw nieuwe maandelijkse rente door middel van ‘rentemiddeling’. Toch ben je in beide gevallen alsnog goedkoper uit, omdat de maandelijkse besparing op rente nog steeds lager is dan de eenmalige of maandelijks verrekende boete.

‘’Bij een overgrote meerderheid van de mensen die bij ons binnenloopt met vragen rondom het oversluiten van een hypotheek, zien we dat zij hun maandlasten kunnen verlagen. Met de lage rentestand zie ik dat dit soms de helft van de huidige hypotheeklasten scheelt.
Mijn tip voor iedereen met een hypotheek: laat je goed informeren door een hypotheekadviseur of door je bank. Hypotheken zijn zó persoonlijk, dus staar je niet blind op de scherpste rente en laat je goed informeren over de voorwaarden.
Dit is in ieder geval hét moment om te kijken of je maandelijks meer ruimte in je portemonnee kunt overhouden. Het geld dat je kunt missen levert momenteel meer op als je het gebruikt om over te sluiten dan wanneer het op je spaarrekening staat. En checken kan altijd! ’’

– Taco Bergsma, financieel adviseur SNS Winkel Amsterdam Zuidoost

Geruster over financiën door oversluiten hypotheek

In het onderzoek is ook gekeken naar wat oversluiters doen met het bedrag dat zij maandelijks weten te besparen nadat ze hun hypotheek hebben overgesloten. Hieruit blijkt dat 34% hun spaarrekening aanvult, 29% investeringen doet in hun huis (bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen) en 19% een deel van hun schulden afbetaalt. Oversluiters hebben over het algemeen het gevoel meer ruimte in hun portemonnee te hebben en ze zijn geruster over hun eigen financiën.

Hypotheek oversluiten iets voor mij?

Als je in jouw specifieke situatie een lagere rente kan krijgen door je hypotheek over te sluiten, is het slim om dit zo snel mogelijk te doen. Dan weet je tenminste zeker dat je nog kan profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Het is dus zeker de moeite waard om dit te controleren als je dit nog niet hebt gedaan. Check snel gratis of oversluiten verstandig is in jouw situatie door direct te bellen naar 085-0074080. Of vraag alvast een gratis oriëntatie gesprek aan met een van onze onafhankelijke adviseurs. Wij vergelijken alle banken en kennen de actuele hypotheekrentes en voorwaarden als geen ander.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080