Wet Hillen afgeschaft in 2019

Wat betekent dat fiscaal voor jou?

Wet Hillen afgeschaft in 2019, wat betekent dit fiscaal voor jou?

Over jouw koophuis moet je belasting betalen. Voorheen werden huiseigenaren fiscaal benadeeld wanneer zij hun hypotheek (bijna) hadden afgelost. Om deze wirwar van belastingregels te compenseren, werd de ‘Wet Hillen’ in het leven geroepen in 2005. Deze fiscale regeling stimuleerde het aflossen van een hypotheek. Maar vanaf 2019 verdwijnt de Wet Hillen stapsgewijs. Wat betekent dit fiscaal straks voor jou?

Belasting over jouw koophuis, hoe zit dat ook alweer?

Het ‘eigenwoningforfait’ (EWF) is de belasting over jouw koophuis. Dit is een bijtelling bovenop jouw belastbaar inkomen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de WOZ-waarde van jouw woning. Deze moet je aangeven bij de aangifte inkomstenbelasting, omdat de Belastingdienst jouw huis ziet als een inkomstenbron. In principe wordt het bezit van een eigen woning dus opgeteld bij jouw inkomen – om daar vervolgens weer een vastgesteld belastingpercentage van af te trekken. Het belastingpercentage over dit fictief inkomen is afhankelijk van de wetgeving van dat jaar. Daarbij geldt: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.

Aflosboete voor hypotheek-afbetalers

Als het gaat om de hypotheekrenteaftrek, wordt het belastingvoordeel kleiner door de EWF-bijtelling. En alsof dit niet al vervelend genoeg is, waren hypotheek-afbetalers de dupe hiervan. Stel, jouw hypotheek is helemaal afgelost. Dan betaal je geen rente en heb je geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. In dat geval is de EWF-bijtelling hoger dan jouw hypotheekrenteaftrek, waardoor je onderaan de streep méér belasting betaalt dan iemand die zijn of haar hypotheek nog niet heeft afgelost. Een soort ‘aflosboete’ dus.

Aflosbeloning Wet Hillen sinds 2005

Om hypotheek-afbetalers te belonen in plaats van te straffen, gaf de ‘Wet Hillen’ vanaf 2005 huiseigenaren het recht op een extra aftrekpost per grootte van het verschil. De Wet Hillen wordt ook wel ‘de aftrek wegens geen of gering eigenwoningschuld’ genoemd. Met deze compensatie kun je een extra bedrag aftrekken van jouw belastbare inkomen, zodat het verschil tussen de EWF-bijtelling en de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Zo hoef je onderaan de streep geen EWF te betalen wanneer jij jouw hypotheek (bijna) hebt afgelost.

Wet Hillen weer afgeschaft vanaf 2019

In 2017 besluit Rutte dat de Wet Hillen niet meer nodig is en zal deze vanaf 2019 tot en met 2048 stapsgewijs worden afgebouwd. Waarom? Omdat sinds 2013 geldt dat mensen die voor het eerst een hypotheek afsluiten alleen nog hypotheekrenteaftrek krijgen, wanneer zij hun nieuwe lening binnen maximaal 30 jaar aflossen met een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Daardoor kiezen deze mensen meestal niet voor een aflossingsvrije hypotheek, want deze is niet meer voordelig. En door deze nieuwe regel, wil het kabinet geen inkomsten meer mislopen. Want waarom zouden ze de Wet Hillen nog in stand houden om hypotheek-afbetalers te stimuleren, terwijl steeds minder mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Aflossen fiscaal nadeliger vanaf 2019

De Wet Hillen wordt elk jaar met 3,33% afgebouwd. Dat betekent dat je in 2019 nog maar profiteert van 96,667% als extra aftrekpost per grootte van het verschil tussen jouw eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek; in 2020 is deze aftrekpost 93,34%; in 2021 is deze aftrekpost 90,01%, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts… Uiteindelijk moet iedere huiseigenaar vanaf 2048 het volledige EWF weer betalen, waardoor de volledige WOZ-waarde van jouw woning wordt belast. Of de hypotheek nou netjes is afgelost of niet. Wat dat betreft komt de ‘aflosboete’ langzaam weer terug en zijn hypotheek-afbetalers opnieuw de dupe; vooral senioren die geen hypotheek meer betalen. Daarbij lossen mensen op deze manier juist minder snel hun hypotheek af – een ongewenst bijeffect. Al met al is de toekomst, fiscaal gezien, niet zo rooskleurig voor jou als huiseigenaar.

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080