Casus

Zo kregen twee startende ondernemers een hypotheek.

Hoe startende ondernemers Jeremy en Eddy een hypotheek rond kregen.

Zakenpartners Jeremy Spieringhs en Eddy Spijkers wilden allebei een nieuw huis kopen voor hun familie. Ondanks hun jarenlange ervaring en goedlopende business, kregen ze het maar niet voor elkaar om een hypotheek af te sluiten bij de bank. Tenminste, niet via de ‘reguliere’ weg. Daarom zochten ze een andere manier om aan een hypotheek te komen. In dit artikel vertelt Jeremy hoe hij dit aanpakte.

‘’Toen ik had gehoord wat er maximaal mogelijk was qua hypotheekbedrag, ben ik gaan rondsnuffelen op Funda. En ja hoor, binnen een paar dagen had ik een mooie woning gevonden waar ik mij en mijn vrouw wel zie wonen. We hebben gelijk een bod uitgebracht en binnen 5 dagen stond de handtekening onder het contract met ontbindende voorwaarden van 7 weken. Dat lijkt natuurlijk lang, maar voor het aanvragen van een hypotheek als startende ondernemer is dat redelijk snel…’’

Jarenlange ervaring én een goedlopende business

Ondernemer Jeremy Spieringhs is sinds 2005 werkzaam in de horeca. Sinds 2010 kwam hij terecht bij Brasserie De Groene Vlinder in Tilburg, gevestigd op een A1-winkellocatie in het hart van het grote winkelcentrum Heyhoef.

De-Groene-Vlinder 500x313

Al sinds 2015 voert Jeremy hier het management samen met zijn compagnon Eddy, omdat de vorige eigenaar deze jaren nog nauwelijks betrokken was.

Per 1 februari 2018 hebben Jeremy en Eddy de zaak officieel overgenomen van de toenmalige eigenaar. Met een – nog steeds – stijgend bezoekersaantal (tegen de trend in), is hun horecabedrijf al jaren het adres voor een goede lunch, diner, borrel, afhaalmaaltijd of gewoon koffie met een lekker gebakje. Daarnaast is de cafetaria ruim 10 jaar actief in de bedrijfscatering.

Startende ondernemers met beperkte jaarcijfers

Ondanks de jarenlange ervaring en goedlopende horecazaak van Jeremy en Eddy, worden zij door de bank gezien als ‘startende ondernemers’. Ze zijn tenslotte pas officieel de eigenaar vanaf 1 februari 2018. Dat betekent dat zij in de ogen van de bank behoren tot een risicogroep. Enerzijds omdat zij als ondernemer een variabel inkomen hebben (in tegenstelling tot mensen in loondienst), anderzijds omdat ze als starters minder dan 3 jaarcijfers kunnen overhandigen, terwijl de banken over het algemeen kijken naar de jaarcijfers van de afgelopen 3 boekjaren, wanneer zij een ondernemers hypotheekaanvraag beoordelen.

‘’Wanneer je als een startende ondernemer bij een bank geld wil lenen, willen de banken zich tot over de oren indekken tegen een eventueel risico. Slechts enkele banken zijn bereid tot het verstrekken van een hypotheek wanneer je minder dan 3 jaarcijfers kunt overleggen. Ergens is dat natuurlijk ook wel begrijpelijk, aangezien het in het verleden ongetwijfeld vaak fout is gegaan…’’

Toen mijn compagnon een hypotheek kreeg

‘’In de eerste instantie was ik niet op zoek naar een nieuwe woning. Maar mijn compagnon en goede vriend Eddy is in de zomer van 2019 verhuisd naar Hilvarenbeek. Hij kreeg het via de reguliere weg niet voor elkaar een hypotheek af te sluiten bij de bank. Een krappe week voor de deadline is hij op de valreep in contact gekomen met FinaForte. Het contact bij FinaForte verliep via ondernemersspecialist Suzanne de Kraaij en met relatiemanager Monique van Osch.

Ongelofelijk maar waar, heeft Eddy binnen een week de hypotheekofferte rond gekregen dankzij het voortreffelijke werk van FinaForte! Toen ik eenmaal had gehoord wat FinaForte kon betekenen voor een startende ondernemer, werd ik enthousiast en nieuwsgierig. Ik nam snel vrijblijvend contact op met Suzanne en vroeg wat er mogelijk is voor mij als startende ondernemer die slechts 1,5 jaarcijfers kan overhandigen.‘’

Kan ik ook een hypotheek krijgen als starter?

‘’Nadat ik de jaarcijfers over het boekjaar 2018 had aangeleverd (die al voor een groot deel in bezit waren van FinaForte, vanwege de hypotheekaanvraag van Eddy), belde ik met Suzanne. Zij bevestigde dat ik, net als Eddy, een hypotheek kon afsluiten vanwege de goede jaarcijfers van de onderneming, maar ook vanwege het stabiele inkomen van mijn partner in loondienst. Dat klinkt natuurlijk als een heel makkelijk verhaal, maar het heeft, al met al, best wel wat voeten in de aarde gehad…‘’

Mijn hypotheekaanvraag voorbereiden als startende ondernemer

‘’Eerst heb ik zoveel mogelijk cijfers aangeleverd van mijn onderneming, mijn eigen persoonlijke holding en van de cijfers die mijn vrouw en ik privé hadden. Daarnaast heb ik onze accountant gevraagd om de cijfers tot en met Q3 2019 versneld te laten opstellen in een officiële winst- en verliesrekening en balans. Vergis jezelf niet, daar gaan aardig wat kosten mee gepaard!

Vervolgens ben ik de eerste 2 à 3 weken bezig geweest om zoveel mogelijk documenten te verzamelen met Suzanne en Monique. Dit werkte heel prettig, omdat je alle documenten snel kunt uploaden in je eigen klantenportaal. Suzanne en Monique houden het portaal up-to-date en vragen precies om de documenten die ze van je nodig hebben om een sterk dossier op te bouwen. Wanneer een aangeleverd document niet voldoet aan de wensen van de bank, weten ze dit op tijd te melden, waardoor je niet onnodig veel werk hoeft te doen op het laatste moment.’’

Rabobank versus BLG Wonen

‘’Toen alle documenten op orde waren, is Suzanne alle banken gaan vergelijken waar mijn vrouw en ik de beste hypotheek zouden kunnen krijgen. In mijn situatie bleek de keuze te vallen op 2 banken: de Rabobank en BLG Wonen. Uiteindelijk hebben we samen besloten – en dat is het fijne aan samenwerken met FinaForte – om te kiezen voor een hypotheek bij BLG Wonen. Zo, dat is geregeld. Klaar is kees! Maar FinaForte gaat nog een stapje verder.

Ze adviseren bijvoorbeeld in het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, overlijdensrisico en eventueel andere verzekeringen die relevant zijn voor mij. Uiteindelijk verzorgen ze het complete dossier met alle vragen en antwoorden, waarin ze inzichtelijk aangeven welke opties voor jou persoonlijk interessant zijn. Dit doen ze door middel van een zeer uitgebreid adviesrapport. Daarbij verzorgt FinaForte ook al het contact met de bank, bijvoorbeeld als het gaat om de bankgarantie. Kortom: zonder FinaForte had ik mijn nieuwe huis niet kunnen kopen! Ik durf dan ook wel hardop te zeggen dat ik Suzanne en Monique beiden zeer dankbaar ben voor hun professionele aanpak, persoonlijke interesse én snelle werkwijze!’’

Een hypotheek als startende ondernemer, het kan!

Ben je (startende) ondernemer net als Eddy en Jeremy en op zoek naar een hypotheek? Wanneer je minimaal 6 maanden aan de slag bent als ondernemer en daarvoor in loondienst hetzelfde beroep uitoefende, kun je via FinaForte gewoon een hypotheek krijgen. Loopt jouw hypotheekaanvraag als (startende) ondernemer stroef of ben je afgewezen? Ook dan hebben wij in de meeste gevallen gewoon mogelijkheden voor jou. Bel ons snel via 085-0074080 of vraag alvast een gratis oriëntatiegesprek aan.

Startende ondernemers hebben extra informatie en toelichting nodig om het ondernemersinkomen goed te onderbouwen. FinaForte is zowel hypotheekadviseur als ondernemersspecialist, waardoor wij jouw cijfers goed kunnen vertalen en toelichten. In tegenstelling tot ‘reguliere’ hypotheekadviseurs en bankadviseur, weten wij precies hoe wij de jaarcijfers van jouw onderneming(en) het beste kunnen analyseren, corrigeren en normaliseren. Zo krijgt de bank een reëel beeld van hoeveel jij daadwerkelijk verdient en kun je vaak méér lenen dan je denkt, hoe complex je situatie als ondernemer ook is!

Gratis gesprek aanvragen

Ontdek wat er ècht mogelijk is voor u? Bel gerust voor een gratis oriënterend gesprek op 085 - 007 4080 of vraag een gesprek aan en wij bellen u terug.

    Ik wil meer informatie over:


    Ik accepteer het privacy beleid

    Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan of bel ons op 085-0074080