De kennis en ervaringstoets

De kennis en ervaringstoets

Kim verkoopt haar oude huis en lost haar hypotheek af. De winst die ze maakt noemen we overwaarde. Kim verhuist naar een groter en duurder huis. Hiertoe vraagt ze opnieuw een hypotheek aan. Kim wil alle rente voor de nieuwe hypotheek aftrekken van de belasting. Wat moet Kim dan doen?

Cas heeft een huis gekocht voor € 440.000,-. Hij vraagt aan zijn tussenpersoon of hij een hypotheek kan aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een speciaal fonds dat aan de hypotheekverstrekker zekerheid geeft dat Cas zijn hypotheeklasten kan betalen. Cas hoeft dan minder rente te betalen voor zijn hypotheek. De tussenpersoon ziet meteen in het koopcontract dat Cas geen hypotheek kan krijgen met Nationale Hypotheek Garantie. Hoe kan de adviseur dit zo snel zien?

Pieter en Anja hebben een aantal jaren geleden een huis gekocht. Ze betalen 7% rente voor hun hypotheek die nog een aantal jaren loopt. De rente is nu 5%. Pieter en Anja willen daarom graag een nieuwe hypotheek met minder rente. Dat heet het ‘oversluiten’ van de hypotheek. Mogen Pieter en Anja hun hypotheek oversluiten van de bank?

U wilt een huis kopen. Daarom wilt u van de bank weten hoeveel u kunt lenen. Hoe beslist de bank hoeveel geld u kunt lenen?

Bryan heeft een huis gekocht. Hij sluit een hypotheek af. Bryan kiest voor een lange rentevaste periode. Waarom doet Bryan dat?

Maurits heeft een eigen huis. Hij betaalde vorig jaar € 10.000,- hypotheekrente. Maurits moet 42% belasting betalen over zijn inkomen. Hoeveel geld krijgt Maurits terug van de belasting omdat hij de rente mag aftrekken?

Maaike en Frank hebben een groter huis gekocht. Het nieuwe huis is al opgeleverd. Maar ze hebben hun oude huis nog niet verkocht. Maaike en Frank hebben een overbruggingskrediet nodig zolang ze hun oude huis nog niet hebben verkocht. Hoeveel overbruggingskrediet hebben ze nodig?

Wat wordt bij hypotheken bedoeld met het probleem van woningen die onder water staan?

Wat is het verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek?

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Voor welke aflossingsvormen is de rente in de meeste gevallen aftrekbaar van het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting?

Welke vraag is het meest van belang als het gaat om de betaalbaarheid van de hypotheek?

Ervaringstoets vraag 1

Ervaringstoets vraag 2

Ervaringstoets vraag 3

Stel dat u deze hypotheek met bijbehorende maandlasten daadwerkelijk afsluit, heeft u dan elke maand nog voldoende financiële middelen beschikbaar voor uw overige vaste lasten, reserveringsuitgaven en huishoudelijke uitgaven ?

U heeft de kennis en ervaringstoets afgerond. Een van onze hypotheekspecialisten zal hierover contact met u opnemen, ook ontvangt u de resultaten per e-mail.

« Back Next »